Hjem Centralforeningen for stampersonel

Datalæk i Forsvaret: Sådan skal du forholde dig

Mandag 15/04 2019 | Jane Munk

Fredag skrev Forsvarskommandoen, at der er er sket et brud på persondatasikkerheden. Vi opsummerer her, hvad vi ved, og hvordan du skal forholde sig, hvis du er en af de medarbejdere, der kan være omfattet.

Hvem kan være omfattet?

De af Forsvarets medarbejdere, der var udsendt i eller på tjenesterejse til Mellemøsten i perioden fra slutningen af 2012 til udgangen af 2016. I alt drejer det sig potentielt om flere end 3000 medarbejder, hvis personlige oplysninger i form af for eksempel navn, cpr-nummer, pasnummer og billede kan være blevet kompromitteret.

Datalækket kan også have ramt personer uden for Forsvaret. Det kan eksempelvis være besøgende ved Forsvarets missioner i regionen i perioden.

- Det er dybt uansvarligt, at Forsvaret ikke har styr på noget så vigtigt som de ansattes personlige data når de udsendes, siger CS formand Jesper K. Hansen, der nu vil afvente, hvad Forsvaret vil gøre i sagen.

Hvad kan konsekvenserne af datalækket være?

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at kompromitteringen af personlige oplysninger kan øge risikoen for forsøg på spionage og hvervning samt evt. chikane i forbindelse med for eksempel rejser i regionen.

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, kan oplysningerne i værste fald bruges af fremmede efterretningstjenester, som ønsker at danne sig et billede af Danmarks uofficielle forsvarsindsats.

- Hvis du har rejst under dække og egentlig ikke har optrådt som om, du var en del af det danske forsvar officielt, så kan det blive svært at lave det nummer i regionen én gang til, siger han til Berlingske og forklarer derudover, at hvis du er officielt udsendt til et bestemt land, ved landets efterretningstjeneste det allerede.

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at risikoen er lille for, at den enkelte medarbejder skulle opleve noget negativt. Derudover lyder meldingen, at man ikke har kendskab til hændelser, der kan relateres til sagen.

Forsvaret oplyser til Berlingske mandag, at medarbejdere, der kan være omfattet af lækket i princippet godt kan udsendes igen, idet man har rettet op på procedurerne.

Hvem skal jeg kontakte?

Forsvaret opfordrer de muligt berørte til at kontakte enten Forsvarets Efterretningstjeneste eller Politiets Efterretningstjeneste, hvis de oplever mistænkelige forhold. Hvis berørte er civile eller hjemsendt, skal de kontakte Politiets Efterretningstjeneste på telefon +45 4515 9007 eller på e-mail: pet@pet.dk.

Hvis medarbejdere i Forsvaret oplever mistænkelige forhold skal de kontakte Forsvarets Efterretningstjeneste på fe-ktp-ash@mil.dk.

Spørgsmål i forhold til behandling af personoplysninger, kan stilles til den militære sikkerhedssektion i Forsvarskommandoen på: fko-ktp-o-mil-sik@mil.dk